Rummy

Rummy wat is het en hoe speel je het? Was jij vroeger ook verslaafd aan het spel Rummikub? Wie speelde het niet in de jaren tachtig? Wist je dat het spel in 1983 werd gekozen tot ‘Spel van het jaar?’ Dit enorm verslavende gezelschapsspel werd in de jaren dertig in Israël ontwikkeld en vandaag de dag heet het Rummy.

Rummy wordt gespeeld met twee, drie of vier spelers. Van oorsprong is Rummy een kaartspel dat met twee sets kaarten werd gespeeld. Omdat er veel ruimte voor nodig was, zijn de kaartjes vervangen door ‘steentjes’; 106 steentjes welgeteld. Twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in rood, geel, blauw en zwart en twee jokers.

Wat is het doel van het spel?

Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk steentjes kwijtraakt. Als jij de eerste bent die alle steentjes kwijt is, ben je de winnaar. Hoe je dat precies doet, lees je hieronder in de spelregels. De spelregels zijn eenvoudig, dus voor iedereen goed te begrijpen.

Hoe wordt Rummy gespeeld?

De start: alle steentjes gaan op de kop in de pot. Vervolgens mag elke speler 14 stenen pakken en op het daarvoor bestemde rekje leggen. Wie begint als eerste? Iedere deelnemer pakt een steentje uit de pot en degene met het hoogste nummer op het steentje begint. De speler die begint moet in de eerste ronde minimaal dertig punten kunnen neerleggen en als dat niet mogelijk is, pakt hij een steentje uit de pot. Het nummer dat op dit steentje staat, is de waarde. Staat er op het steentje ‘4’ dan is dat steentje vier punten waard.

Wanneer is een rijtje geldig?

Een rijtje is geldig wanneer er minimaal drie steentjes in dezelfde nummers worden gelegd maar dan wel in andere kleuren. Bijvoorbeeld 4 rood, 4 geel en 4 blauw. Maar ook rijtjes waarbij de nummers elkaar opvolgen zijn geldig. Ook wanneer de kleuren verschillend zijn. Bijvoorbeeld 4 geel, 5 rood en 6 blauw. Wanneer je een joker hebt, kun je die inzetten voor elk kaartje. Een joker telt overigens niet mee voor de punten.

Iedere speler die 30 punten heeft kunnen neerleggen, hoeft in de volgende ronde geen minimumscore meer te behalen en mag combinaties leggen met de steentjes die al op het bord liggen. Natuurlijk mogen er aan het eind van zijn/haar beurt geen ongeldige rijtjes overblijven.

Hoe werkt dat precies?

Je mag als speler (wanneer het je beurt is) ook de steentjes die er al liggen, gebruiken om nieuwe combinaties te maken. Er moeten dan wel drie steentjes uit het originele rijtje blijven liggen! Gebruik je alle steentjes om om te bouwen, dan moet je wel alle steentjes gebruiken om nieuwe series of rijtje te leggen. Je mag niets terugleggen bij je eigen verzameling steentjes. Ook een joker mag je hergebruiken voor elk steentje. Per beurt mag een speler 12 steentjes neerleggen.
Wanneer je geen steentje(s) aan kunt leggen, gaat je beurt voorbij. Je mag dan weer een nieuw steentje uit de pot pakken.

Wanneer is het spel afgelopen?

Het spel is afgelopen als er een speler is die het voor elkaar heeft gekregen om alle steentjes die hij heeft, weg te leggen. Iedereen telt vervolgens de waarde van zijn/haar overgebleven steentjes. De speler die de meeste steentjes (dus de punten even bij elkaar optellen) overhoudt, is de verliezer.

Online Rummy spelen
Inmiddels is het populaire spel ook online te spelen (sinds 2009). Waarschijnlijk komt dat omdat Rummy een spel is dat iedereen kan spelen en het is natuurlijk erg leuk om online met elkaar te communiceren. Facebook heeft zelfs 260.000 spelers die frequent een spelletje rummy online doen.
Rummy kun je downloaden via diverse spelletjessites en is ook zeer populair onder senioren.

Wereldkampioenschappen Rummy

Wist je dat er zelfs wereldkampioenschappen Rummikub worden georganiseerd? Dat Nederlanders daar erg goed in zijn, blijkt uit het feit dat in 2012 voor de vierde keer een Nederlander heeft gewonnen.