Pesten kaartspel

Pesten is een kaartspel dat populair is in Europa, en dan vooral in Nederland, Duitsland en Polen. Het spel valt onder de wegleg-kaartspelen, waarbij het het doel is om alle kaarten in de hand weg te leggen op de aflegstapel.

Pesten is zeer populair op middelbare- en basischolen, mede doordat het spel makkelijk met veel spelers (2 tot 10 of meer) kan worden gespeeld. Het pesten kaartspel wordt gespeeld met een normale stok kaarten (52 kaarten) waarbij ook de jokers meedoen. Met meer dan 5 spelers wordt er vaak met 2 stokken gespeeld. Het spel heet pesten omdat men door het spelen van bepaalde kaarten kan zorgen dat de tegenstander kaarten moet bijpakken.

De regels voor het pesten kaartspel variƫren per plaats of vriendengroep maar over het algemeen zijn die variaties klein. Alle deelnemers beginnen met een bepaald aantal kaarten in de hand. Dit aantal is voor alle spelers gelijk. Tevens is er een trekstapel en een aflegstapel met de kaarten die zijn overgebleven nadat de spelers hun kaarten hebben ontvangen. Elke speler moet tijdens zijn beurt een kaart afleggen op de aflegstapel. De kaart die de speler aflegt moet ofwel van hetzelfde soort kaarten zijn (klavers op klavers, harten op harten, ruiten op ruiten en schoppen op schoppen) of van gelijke waarde zijn (een schoppen 9 kan gevolgd worden door een ruiten 9 bijvoorbeeld). Als de speler geen kaart kan afleggen moet hij of zij een kaart van de trekstapel pakken. Er zijn echter tal van pestkaarten in het spel die, als zij gespeeld worden op de aflegstapel, een consequentie hebben.

De consequenties van het leggen van een pestkaart verschillen per plaats en vriendengroep. Ook de kaarten die een pest-functie hebben kunnen verschillen. Over het algemeen zijn er een paar kaarten die altijd dezelfde consequentie hebben. Het spelen van een 2 betekend dat de volgende speler 2 kaarten van de trekstapel moet pakken. Het spelen van een joker heeft hetzelfde effect, maar dan moeten er 5 kaarten worden gepakt. Bij het spelen van een 8 mag de speler nog een keer (acht wacht). Als er een 10 wordt gespeeld moet de volgende speler zijn kaarten laten zien (tien laat je kaarten zien). Ook zijn er beurtwisselkaarten, die per regio verschillen. Zo komt het vaak voor dat bij het spelen van een aas de volgorde waarin spelers aan de beurt komen, omdraait. Bij een heer moet de volgende speler vaak een beurt overslaan.

Het pesten is een kaartspel dat speciaal is omdat er zoveel spelers aan mee kunnen doen. Tevens is het erg makkelijk om het spel te leren kennen en mee te doen. Hierdoor is het spel heel toegankelijk.Ook is het plagen (pesten) van elkaar met pestkaarten altijd een gangmaker die meestal voor veel gelag en een goede sfeer zorgt. Pesten is een kaartspel dat goed van pas komt in een informele sfeer en een perfect kaartspel is voor de jeugd. Wie is het ook een kaartspel voor u, en kunt u het de volgende keer dat u met vrienden bent voorstellen. Normaal is pesten gemeen, maar met dit kaartspel mag het!