Klaverjassen

Als je behoefte hebt aan wat ontspanning, dan kun je lekker voor de tv gaan hangen. Of je kunt achter de computer kruipen om lekker te gamen. Maar waarom niet eens lekker een ouderwets spelletje met vrienden of familie? Even relaxed een kaartspel doen. Klaverjassen is natuurlijk een simpel spelletje, maar toch tijdloos leuk. Klaverjassen wordt veel gespeeld in bijvoorbeeld kroegen. Ik ga proberen de basis van het klaverjassen uit te leggen en ook mijn licht te werpen over de verschillende varianten van het spelletje, op een simpele maar doeltreffende manier.

De basis
Klaverjassen wordt gespeeld met 4 personen. Speel Klaverjassen online wordt ook gespeeld met 4 spelers. Er bestaan varianten waarbij je ook met meer of minder spelers kunt spelen, daar later meer over. Deze 4 spelers maken 2 teams van 2 spelers. Pak pen en papier om de teams te noteren en de score tijdens het verloop van het spel bij te houden. Ga als teamgenoten tegenover elkaar zitten. Maak het kaartspel gereed door alle kleuren kaarten van 7 tot en met aas te selecteren. De rest van de kaarten kun je wegleggen, die worden niet in het spel gebruikt.

Puntenverdeling
Het spel kent troefkaarten en niet-troefkaarten waarbij de kaarten verschillende waardes hebben. De 8 en de 7 hebben in beide gevallen geen waarde. Er zijn in totaal 162 punten te verdelen. Maar er zijn ook andere manieren om punten binnen te halen in een ronde, zoals roem. Met de roem krijg je extra punten wanneer je drie kaarten van dezelfde kleur in goede volgorde hebt. Je krijgt dan 20 roem. Met vier kaarten van dezelfde kleur in de goede volgorde krijg je 50 roem. Vier gelijke kaarten leveren 100 roem op en ‘stuk’, een koning en een vrouw van troef, levert 20 roem op. Als je dus 3 of 4 kaarten van dezelfde kleur hebt met een koning en een vrouw erin, dan krijg je dus 20 roem bovenop de standaard roem voor de reeks.
Als je in één ronde alle punten binnenhaalt terwijl jouw team de troef heeft gekozen, krijg je 100 punten. Als je alle punten binnenhaalt terwijl het andere team de troef heeft gekozen, dan krijg je 162 punten. Indien je met jouw team in de troefronde zit, dien je de helft van de punten plus 1 te behalen, anders gaan alle punten naar het andere team. De laatste slag levert 10 extra punten op.

Begin van het spel
De dealer deelt aan iedere speler eerst 3 kaarten, dan 2, en dan weer 3. In totaal heeft iedere speler dus 8 kaarten. Je speelt 16 ronden. Na afloop van alle ronden wordt de winnaar bepaald. Bij klaverjassen is het gebruikelijk om de beurt te schudden, dus de dealer schuift telkens door. De speler na de dealer bepaalt de troefkaarten, dus klaver, schoppen, harten of ruiten. De spelers laten hun kaarten gedekt op de tafel liggen.

In de loop van het spel
De dealer bepaalt of hij aanneemt of past op basis van zijn kaarten. Indien hij over een kaart beschikt waarmee hij denkt voldoende punten te halen, neemt hij aan. Anders past hij. Als hij past, mag de volgende speler kiezen. Als iedereen past, moet de eerste speler alsnog spelen. Je moet als team zorgen zoveel mogelijk slagen te winnen door de hoogste kaart op te leggen. De kaarten worden in slagen uitgespeeld: te beginnen met de speler links van de gever.
Met de klok mee legt iedere speler een kaart op tafel. Wie de slag wint, mag met de
eerste kaart van de volgende slag uitkomen.

Troefplicht
Bij klaverjassen moet men de gevraagde kleur altijd bekennen. Heeft men geen kaarten
meer in die kleur dan moet men troeven. Deze zogenaamde troefplicht kent drie regels:
Als er troef gevraagd wordt moet men overtroeven (een troef bijspelen die hoger is dan de hoogste troef op tafel) als men kan. Men moet als men niet meer kan ‘volgen in de kleur die gevraagd wordt’, bekennen en introeven, dan wel overtroeven.
Ondertroeven mag alléén als men of alleen maar lagere troeven in handen heeft en geen andere kaart meer kan bijspelen óf als men niet meer kan overtroeven en er is troef gevraagd (men moet immers altijd, waar mogelijk de gevraagde kleur bekennen).

Seinen
Je kunt je teamgenoot ‘seinen’ om het te laten weten in welke kleuren je wel en geen sterke kaarten hebt. Als je een kleine kaart in een andere kleur speelt laat je zien dat je een aas hebt in die kleur. Als je een vrouw, koning of boer speelt laat je zien dat je niks hebt in die kleur. Als je van één kleur hele sterke kaarten hebt, bijv. een aas een heer, een 10 en een 8, dan sein je met de aas om aan te geven dat je denkt de slag makkelijk te winnen. Seinen is heel tactisch en hoeft nog niet in het begin, maar voor de wat meer gevorderde spelers is het zeker aan te raden.

Hopelijk heb je wat van deze uitleg opgestoken en overweeg je om toch eens een potje te gaan proberen. Om te oefenen kun je het best wat spelen op het internet, diverse sites bieden klaverjassen aan als spelletje om wat ervaring op te doen voor het echte werk. Er zijn ook nog verschillende varianten van het spel, zoals Rotterdams, Amsterdams en Utrechts. Ook over deze varianten kun je veel vinden op internet, neem eens een kijkje.