Hartenjagen

Wat is hartenjagen? Hartenjagen is een kaartspel dat gezellig thuis gespeeld kan worden of op de computer. Er wordt niet in competitieverband of in toernooivorm gespeeld. Naast het kaartspel poker is hartenjagen het meest gespeelde kaartspel in Amerika.

Welke varianten zijn er?
Er zijn twee vormen van hartenjagen, namelijk Amerikaans hartenjagen en Nederlands hartenjagen. Het kaartspel wordt met vier spelers gespeeld. De vier spelers vormen geen team maar spelen tegen elkaar.

Hartenjagen spelregels; Nederlands hartenjagen
Bij een kaartspel worden de kaarten eerst verdeeld. Hartenjagen wordt met 32 kaarten gespeeld. Het zijn alleen de kaarten die een 7 of hoger hebben die meedoen. Het delen van de kaarten gaat met de klok mee en worden opgedeeld onder de vier spelers. Je moet het doen met de kaarten die je krijgt. Het uitgangspunt van dit spel is dat je te allen tijde kleur moet bekennen. Je kunt natuurlijk vals spelen door niet de kleur op te gooien die gevraagd wordt. Wanneer één van de andere speler hier achter komt wordt het totaal van 15 punten bijgeschreven bij diegene die de fout heeft gemaakt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk hoezeer er “met het mes op tafel” wordt gespeeld.

Bijna elke kaart heeft wel een waarde. Het spel heet niet voor niets hartenjagen. Elke harten kaart heeft de waarde van 1 punt. Daarnaast zijn er nog twee kaarten die een waarde hebben. Het zijn de schoppen vrouw en de klaver boer die respectievelijk 5 en 2 punten waard zijn. Als je alle punten bij elkaar optelt dan kom je uit op een totaal van 15 punten. Dit is meteen ook het aantal, dat je tijdens één spel kunt halen. Diegene die alle punten haalt in een spel mag kiezen of de punt bij zijn totaal wordt opgeteld of afgetrokken. Als hij dit niet wil, mag hij er ook voor kiezen om bij de andere drie spelers 15 punten op te tellen.

Het doel van het spel?

Vooraf wordt met de spelers wordt een maximum aantal punten afgesproken. Dit maximum is belangrijk omdat wanneer er iemand over dit maximum aantal punten heeft bereikt de weg terug wordt ingezet. Het spel gaat verder maar nu moeten er juist punten worden gehaald in plaats van weggegeven. Dit lijkt in eerste instantie eenvoudig, maar je bent niet de enige die punten wil halen.

Welke spelvarianten zijn er?

Er zijn zoals gezegd ook nog andere vormen van hartenjagen, namelijk:

– Amerikaans
– Chinees
– Argentijns
– Achterhoeks

Er is zelfs een spelvariant waarbij er met drie, vijf of zes spelers wordt gespeeld.

Bij de Argentijnse variant ligt de telling compleet anders. In deze variant heeft de schoppen vrouw 13 punten, 5 punten per boer en alle harten kaarten 1 punt. Er zijn in dit spel dus meer punten te behalen. Verder verschilt het niet van de Nederlandse variant.

Bij de Achterhoekse variant wijkt ook niet veel af van de Nederlandse variant. Ook hier is alleen de puntentelling anders. De punten zijn verdeeld over de klavervrouw, schoppenboer en de klavervrouw. Deze zijn respectievelijk 3, 8 en 6 punten waard.

Bij de Amerikaanse variant wordt met alle 52 kaarten gespeeld. De kaarten worden helemaal opgedeeld onder de vier spelers. Het verschil met de Nederlandse variant is dat in dit spel er een aantal kaarten mogen worden doorgegeven. Je kunt bijvoorbeeld je wat minder goede kaarten doorgeven. De persoon die voor jou zit doet natuurlijk precies hetzelfde en geeft jou zijn minder goede kaarten.

In het algemeen geldt voor alle varianten dat er in de eerste slag niet een puntenkaart mag worden gespeeld. Dit is not-done! Voor wat betreft de harten geldt dat er niet eerder mag worden uitgekomen met een harten kaart dan dat er een speler is geweest die de eerste harten kaart bij een slag heeft gelegd. Een Triple Nil game is een spel waarbij één speler vier keer achter elkaar nul punten haalt.