Canasta

Canasta is nog niet zo’n oud spel. Origineel was het een jokerspel dat pas na de tweede wereldoorlog in Zuid Amerika is ontstaan. Het spel is via de Verenigde Staten in Europa terecht gekomen. Het spel was een waar succes. De spelnaam is Spaans voor ‘mandje’. Het kan voor beginners wat lastig zijn, maar wanneer je het onder de knie hebt zal het zeker de verveling wegnemen waar iedereen wel eens last van heeft.

online canasta spelen

Canasta uitleg

Zoals eerder al gezegd is,speel je dit spel met twee tot zes spelers. Je kan één tegen één spelen, maar ook in teamverband. Wanneer je met zes personen bent moet je in teamverband spelen. Voor het spel heb je 108 kaarten nodig (twee kaartspellen inclusief de jokers) of voor zes spelers, 162 kaarten (drie kaartspellen inclusief de jokers) en pen en papier.

Om te beginnen worden de kaarten onder het aantal personen verdeeld. Wanneer je met z’n tweeën bent, krijgt ieder 15 kaarten. is men met drie deelnemers, krijgt ieder 13 kaarten en met 4 deelnemers, 11 kaarten per persoon. Wanneer er met zes mensen gespeeld worden, moeten er teams gemaakt worden. Iedereen krijgt dan, net als bij vier spelers, 11 kaarten. De rest van de kaarten worden gesloten op een stapel op tafel gelegd met de bovenste kaart open. Deze kaart mag geen 2, 3 of joker zijn. Is dit wel het geval, dan moet deze onderaan de stapel worden gelegd en de volgende kaart moet open gedraaid worden. Wanneer een speler een rode drie in zijn bezitting heeft moet hij deze voor zich, open op tafel leggen en een nieuwe kaart pakken, zodat hij weer voldoende kaarten heeft. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te behalen.

Bij dit spel wordt er, zoals gebruikelijk is, met de klok mee gespeeld. Wanneer iemand aan de beurt is, pakt hij of zij een kaart van de stapel en moet hij één van zijn eigen kaarten open naast de stapel neerleggen. De speler die hierna komt heeft twee keuzes. Hij kan net als de vorige speler een kaart van de stapel pakken en één van zijn eigen kaarten, open naast de stapel neerleggen. Hij kan ook de hele stapel pakken met de weggegooide kaarten. Hij mag dan in zijn beurt, alleen maar de bovenste kaart van de stapel gebruiken. Ook mag hij de stapel van weggegooide kaarten alleen pakken als hij al op tafel is, of met de bovenste kaart, op tafel kan komen. Er wordt altijd weer één kaart afgelegd.

Er zitten een aantal kaarten in het spel, die een speciale functie hebben:

De rode drie: Deze kaart wordt meteen wanneer men deze in de hand krijgt, neergelegd op tafel. Daarna moet er een nieuwe kaart van de stapel worden genomen. Elke rode drie is 100 punten waard. Wanneer een persoon vier rode drieën heeft, krijgt hij of zij 800 punten.

De zwarte drie: Deze kaart kan de stapel van weggegooide kaarten blokkeren. Zolang de zwarte drie bovenaan de stapel met weggegooide kaarten ligt, kan deze niet gepakt worden. Deze kaart kan alleen in een paar van drie of vier worden opgelegd wanneer je er mee uit gaat. Wanneer een andere speler uit gaat en jij hebt nog een zwarte drie in de hand, dan is dit 100 strafpunten.

Wilde kaarten: Dit zijn zowel de jokers als de tweeën. Deze kunnen de stapel van weggegooide kaarten blokkeren. Dit is anders dan bij een zwarte drie. Een wilde kaart wordt met een hoek van 90 graden op de stapel van weggegooide kaarten gelegd. De volgende spelers mogen alleen de stapel pakken wanneer de kaart onder de wilde kaart aansluit op twee van zijn kaarten die hij in de hand heeft. Ook kunnen zij elke kaart vervangen, behalve de rode drie.

De bedoeling van het spel is dat je met je kaarten ‘op tafel komt’. Een persoon kan dit doen wanneer hij een setje van minimaal drie kaarten heeft of twee kaarten met dezelfde waarde en een wilde kaart. Wanneer je dit hebt gedaan, mag je de stapel met weggegooide kaarten gaan gebruiken. Dit mag alleen wanneer je minstens één kaart van dezelfde waarde als de bovenste kaart van de stapel in je hand hebt of wanneer deze aansluit op één van de setjes die jij op tafel hebt liggen. Wanneer er een wilde kaart in de stapel ligt, moet de speler die die stapel wilt pakken, minstens twee kaarten met dezelfde waarde in zijn of haar handen hebben.

Wanneer iemand op tafel wilt komen, moet hij genoeg punten op tafel leggen. Dit ligt aan hoeveel punten de speler al heeft.
Negatief: 15 punten
0-1495: 50 punten
1500-2995: 90 punten
3000-4995: 120 punten

De telling van de punten is als volgt:

Een aas en een twee zijn twintig punten waard. De acht, negen, tien, boer, vrouw en heer zijn tien punten waard. 4 t/m 7 zijn vijf punten waard net als de zwarte drie. Een joker is 50 punten. Een zuivere Canasta is net als een onzuivere azen Canasta 500 punten waard. Een onzuivere Canasta is 300 punten. Een zuivere azen Canasta is 800 punten waard en een Canasta joker of twee is 1000 punten waard.

Wanneer een speler een Canasta heeft mag hij uitgaan. Een Canasta is een verzameling van minstens vier kaarten met dezelfde waarde. Er is sprake van een zuivere Canasta wanneer er minimaal zeven kaarten van dezelfde waarde op tafel liggen. Je moet dan een rode kaart bovenaan het stapeltje leggen. Een onzuivere Canasta is vier tot zeven kaarten, aangevuld met een wilde kaart. Dan moet er een zwarte kaart bovenaan het stapeltje gelegd worden. Je kunt uit gaan wanneer je de laatste kaart in je hand hebt gespeeld. Je krijgt dan 100 extra punten. De punten kunnen opgeteld worden en de winnaar is bekend.