Backgammon

Backgammon spelregels – Backgammon is een van de oudste bord-spellen voor twee spelers. Er zijn verschillende varianten van backgammon, maar de meesten hebben gemeenschappelijke kenmerken.

Backgammon spelen

Je moet geluk hebben bij dit spel maar nog belangrijker is de strategie die je gebruikt bij het spelen. Het is ook een behendigheidsspel waar actie in zit. Het spel backgammon zit altijd in een mooie koffer. Het spel blijft zo goed beschermt en als je hem open maakt, kan je meteen gaan spelen. Bijgeleverd worden 30 speelstenen, ook wel checkers genoemd. Ook vier dobbelstenen, 2 werpbekers en 1 vierdubbel dobbelsteen.

Backgammon bord

Het backgammon bord, bestaat uit vierentwintig smalle driehoeken, de zogenaamde punten. De driehoeken wisselen zich in kleur af en zijn gegroepeerd in vier kwadranten met elk zes punten. Deze punten zijn genummerd van linksonder punt 1 tot en met linksboven punt 1. Er zijn twee kleuren stenen, witte en zwarte stenen. Je begint het spel, met ieder 15 stenen , ook wel schijven genoemd. De ene speler speelt met de klok mee en de andere speler tegen de klok in. Om het spel te beginnen, gooit elke speler de dobbelsteen. Wie het hoogste gooit, mag beginnen. Het doel van het spel is om al jou stenen, in het rechtervak van je tegenstander te krijgen. De speler die als eerste zijn stenen in het betreffende vak heeft, is de winnaar.

Aan de beurt

Wanneer jij aan de beurt bent gooi je twee dobbelstenen tegelijk. Ieder gegooid aantal ogen per dobbelsteen is een zet. Je mag per beurt dus twee zetten doen. Je kan de zet met een of met twee stenen doen. Indien je bijvoorbeeld twee zessen gooit, dan mag je vier keer zetten in plaats van twee keer. Voordat je je zet doet, moet je goed overwegen welke zet het beste voor jou is. Je mag alle kanten opschuiven om het uit te proberen, maar zodra je je steen loslaat, geldt je zet. Als je klaar bent dan raap je de dobbelsteen op en geeft ze aan je tegenstander. Natuurlijk zijn er ook regels bij backgammon. Het aantal ogen wat je gegooid hebt, staat altijd gelijk aan het aantal punten. Men mag alleen vooruit zetten op het aantal ogen wat de dobbelsteen heeft aangegeven. Je mag meerdere stenen op een punt zetten en als daar een van steen van de tegenstander staat, mag je deze slaan. Jou tegenstander kan een bepaald punt blokkeren. Als hij twee stenen of meer erop heeft staan, mag je jou steen niet verzetten. Indien u als speler de berut niet kunt afmaken, dan gaat de beurt over naar u tegenspeler. Je kan het spel winnen met een Single Point, een gammon of een backgammon. Indien je wint met een singel point, dan heb je dus een keer e inzet gewonnen. Win je met een gammon, dan heb je twee keer je inzet gewonnen. Bij backgammon is dat drie keer je inzet.

Wil je jou inzet verdubbelen, dan kan je de vierdobbelsteen inzetten. Je punten worden dan verdubbeld als je wint, maar dit moet je alleen maar doen als je er goed voor staat. De hoogte van de worp is niet belangrijk, maar wel je strategisch inzicht. Je moet goed opletten hoe je de tegenstander kunt verslaan. Laat de tegenstander niet de kans krijgen om jou te kunnen lezen. Verraad je stappen niet en let goed op wat hij of zij doet in het spel.