8 Ball

8 Ball online spelen – Op zoek naar ontspanning of een nieuw verslavend spelletje? Als je je verveelt biedt het internet altijd goed vermaak in de vorm van video’s, muziek of spelletjes. Er zijn talloze sites beschikbaar met een groot aanbod spelletjes. Op deze sites vindt je vervolgens duizenden mini-games. Bij de sportgames vindt je vervolgens een spelletje dat 8 Ball online heet.

Deze game is leuk om alleen of via de multiplayer te spelen, indien beschikbaar. Deze multiplayer is een leuke manier om gezellig met vrienden een spelletje te doen, al is het echte 8-Ball natuurlijk een stuk leuker. Ik ga mijn licht schijnen over de regels van 8-ball en zal nog diverse tips geven over de verschillende aspecten van het spel.

Variant van poolbiljart

Het spel is gebaseerd op het originele 8-ball spel, wat kan worden gespeeld op een biljarttafel. 8-ball is een vorm van poolbiljart. Het spel wordt gespeeld met 16 ballen: De witte is de speelbal en de overige 15 ballen zijn genummerd. Nummers 1 tot en met 7 zijn de hele ballen, de nummers 9 tot en met 15 zijn de halve ballen. Bal nummer 8 is de zogenaamde 8-ball. Als je alle ballen hebt klaar gelegd (wat natuurlijk niet nodig als je het online doet), dan kun je het spel beginnen.

Doel van het spel 8 ball pool

Het doel van het spel is alle halve of alle hele ballen van de tafel weg te spelen, en daarna de 8-ball. Als je de 8-ball weg hebt gespeeld ben jij de winnaar van het potje. Als eerste doe je de breakstoot. Een breakstoot moet wel voldoen aan één van de twee voorwaarden. Of er moet één bal weggespeeld worden, of een minimum van 4 ballen moeten een band raken. Dit wordt ook wel headshot genoemd. Indien je één of meerdere ballen wegspeelt bij de breakstoot, dan blijf jij aan de beurt. Je mag dan kiezen of je een hele of een halve bal wilt spelen. Ook als je met de breakstoot bijvoorbeeld een hele bal hebt weggespeeld, dan mag je nog steeds kiezen voor de halve ballen. Maar raak je na de breakstoot een hele bal dan kun je niet meer switchen. De eerste bal die je wegspeelt na de breakstoot bepaalt dus welke ballen je in het verloop van het spel moet wegspelen.

De breakstoot

Als tijdens de breakstoot de 8-ball wordt weggespeeld, heeft dat weinig nut. De 8-ball wordt weer teruggelegd op tafel en dit telt niet mee voor de overwinning. Er zijn twee manieren waarop je vroegtijdig zou kunnen verliezen: het wegspelen van de witte bal resulteert onmiddelijk in een verlies en hetzelfde geldt voor het wegspelen van de 8-ball (na de breakstoot). Als de witte bal wordt weggespeeld mag de tegenstander de bal op een willekeurige plek terugplaatsen. De 8-ball mag alleen als laatste worden weggespeeld in elke willekeurige pocket. In sommige kroegen geldt een regel dat je de 8-ball alleen mag wegspelen in de pocket tegenover de pocket waar jouw laatste bal is weggespeeld. Het spel is niet zo moeilijk en is voor iedereen goed te begrijpen. Indien je het toch nog niet snapt, kun je wat filmpjes opzoeken op YouTube of het spelletje zelf eens spelen op een site om een beetje vertrouwd te raken met de basisregels. Oefening baart kunst: Na een tijdje zul je merken dat je steeds beter wordt in het spelletje, want voor het spelletje heeft men ook inzicht nodig, en natuurlijk kracht en precisie.

In Thailand is het spel uitzonderlijk populair, daar wordt het spel ook heel anders gespeeld: Een bal van de tegenstander potten betekent bijvoorbeeld dat de tegenstander 2 keer achter elkaar mag stoten. Ook 8 ball online wordt er vast en zeker vaak gespeeld.

Online spelen

Online wordt het vaak met de muis gespeeld. Deze besturing kan worden aangepast als je liever anders speelt, maar het spelen met de muis wordt meestal aanbevolen. Dit gaat natuurlijk niet als je zelf geen muis hebt. Er zijn verschillende rooms waar 8 ball online wordt gespeeld, waar je met onbekenden kan spelen of met vrienden en tussen het spelletje door ook nog even een praatje kunt maken. Gezellig en tijd dodend is een goede omschrijving voor het spelletje. Zoek eens ‘8 ball online’ op bij Google, je krijgt dan talloze hits. Voor de betere 8 Ball online room moet je even doorzoeken, want er zitten ook veel 8 Ball online spellen bij die kwalitatief onwaardig zijn en de besturing is soms ook wat onhandig.

Hopelijk heb je wat aan mijn uitleg gehad. Het zou jammer zijn als dat niet het geval was. Veel plezier met het spelen van 8-ball!